JESEN 2019 – SPECIJALNO


JUGOISTOČNA TURSKA


MARDIN – MIDJAT – ŠANLIURFA – NEMURUT –  ADIJAMAN – HALFETI – GAZIENTEP


7 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 05.11.2019.


CIJENA ARANŽMANA: 785€ (sa uračunatim taksama)


Fascinira raznoliko bogatstvo Turske, zemlje susreta Istoka i Zapada, mora i planina, tradicije i modernizma. U ovoj zemlji kulture, gdje grčki i rimski spomenici stoje pored džamija i vizantijskih crkava, istorija je prisutna na svakom koraku. Budite u vrtlogu turskih bazara, u letu balonom nad fascinantnim vilinim dimnjacima, u lavirintu podzemnih gradova i u oslikanim pećinskim crkvama, uz čašu divnog kapadokijskog vina, s plešućim dervišima mevlevijskog reda, u toploj kupki Pamukkalea, u Afrodizijasu, starom Efesu na egejskoj obali. Vodič na ovom prelijepom putovanju, biće, po našem mišljenju najbolji vodič u Turskoj, Damir Skopljak!


1.dan 05.11. PODGORICA – ISTANBUL – MARDIN Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici, kod šaltera Oki-air u 07:00h. Let za Istanbul TK1086 u 09:00h. Slijetanje na aerodrom „Istanbul” u Istanbulu u 12:40h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Mardin TK2676 u 16:25h i slijetanje u 18:35h. transfer do hotela. Dobrodošli u Mardin, mjesto gdje još uvijek možete naći stoljećima staru tradiciju. Bajkoviti Mardin, grad smješten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj. Smještaj u hotel, večera, noćenje.


2. dan 06.11. MARDIN – HASANKEJF – MIDJAT – MANASTIR MOR GABRIEL – MARDIN Doručak. Polazak ka pastoralnom mjestu Hasankejf, grad star oko 12 hiljada godina smješten na obali Tigrisa u turskoj provinciji Batman. Neolitske pećine, litice u karakterističnoj boji meda, minareti iz 15. vijeka koji krase živopisne ulice samo su djelić atmosfere ovog čudnovatog grada. Nakon obilaska  krećemo u 16 km udaljeni Midjat, grad-muzej sličan Mardinu, nalazi se na oko sat i 30 minuta vožnje od Mardina. Midijat sa svojim velikim kamenim kućama, kapijama sa lukovima, crkvama sa visokim zvonicima nalik na minarete, liči na pravi srednjevijekovni grad. Centar regije pomjeren je 2 km prema Estelu i Midijat je polako bivao napušten od svojih stanovnika koji su u velikom broju emigrarali iz ovog kraja. U Midijatu se nalaze mnogi primjeri predivne arhitekture koje su gradili čuveni građevinari poznati kao telkari. Nekolicina telkara još uvijek nudi svoje usluge na Midijatskom bazaru. To obavezno morate vidjeti…Ova važna regija takođe je poznata po izrađivačima srebra. Regija je važan centar starih zanata i privlači sve više turista.U Midjatu obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vrijeme za ručak i odmor. Nakon kraće pauze nastavljamo vožnju prema Manastiru Mor Gabriel (manastir SV.Gabrijela), najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz 4. vijeka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Nakon obilaska povratak u Mardin. Mardin je grad u jugoistočnoj Turskoj poznat po svojoj arapskoj arhitekturi. Najraniji stanovnici Mardina su bili asirski pravoslavni hrišćani, koji su osnovali grad u 3.vijeku. Grad je održao svoj hrišćanski identitet tokom muslimanske arapske vlasti između 7. i 13. vijeka. Grad se nalazi na brdu iznad rijeke Tigris.”Zaštitni znak” Mardina su minareti dvije stare džamije , obje u seldžučkom stilu, i kupole jedne od dvije velike srednjevjekovne medrese sve iz XIV vijeka osim Ulu džamije koja je sazidana još u 11. vijeku (dinastija arapskih Artukida). “Sitan vez” u reljefnoj dekoraciji arhitekture ovih zdanja podsjeća na predivni susjedni persijski/iranski stil i ima malo veze sa kasnijim osmanlijskim stilom (čiji je uzor u velikoj mjeri bila vizantijska arhitektura – zbog čega osmanlijske džamije neobično podsjećaju na model vizantijskih crkvi ). Večera, noćenje.


3. dan 07.11. MARDIN – MANASTIR DEJRUL ZAFARARAN – GOBEKLI TEPE – ŠANLIURFA Doručak. Dan započinjemo obilaskom starog grada Mardina i obilaskom manastira Deyrul Zafraran Manastiru šafrana, jednog od najznačajnijih pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj, koji datira iz 5. vijeka. Sazidan 493. godine na mjestu gdje se prethodno nalazio hram posvećen asirskom bogu Mjeseca (Sin) ili bogu Sunca (Shamash), a koji su antički Rimljani po osvajanju sjeverne Mesopotamije pretvorili u tvrđavu. Padom Rima, u 5.vijeku postaje manastir. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Göbekli Tepe (turski za “trbušasto brdo”). To je arheološki lokalitet mezolitičkog svetišta na brdu u današnjoj Turskoj.Najpoznatiji je kao najstariji poznati primjer monumentalne arhitekture, nastao oko 9000 p.n.e., koja je ujedno i najstarija vjerska građevina na svijetu. Najvjerojatnije su ga podigli lovci-sakupljači kao prvo trajno svetilište na svijetu, a zajedno s obližnjim, nešto mlađim, svetilištem Nevalı Çori trajno je promijenio razumijevanje euroazijskog neolitika. Njegovi prepoznatljivi spomenici u obliku slova T, sa reljefima životinjskih likova, omogućuju uvid u način života i vjerovanja ljudi gornje Mesopotamije prije oko 11.500 godina. Zbog toga je 2018. Godine ovaj lokalitet upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Dolazak u Šanliurfu. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.


4.dan  08.11. ŠANLIURFA – HARRAN – ŠANLIURFA Doručak. Polazak u razgledanje grada koji sa svojim ulicama, kućama, bazarima, kupalištima, fontanama, mostovima, džamijama, dvorcima i gradskim zidinama djeluje poput „muzeja na otvorenom“. Nazivali su ga i „gradom proroka“ jer su u njemu živjeli razni proroci poput Abrahama, Jakova, Jobe i Elihe. Posjetit ćemo muzej u kojem možemo vidjeti najstariji kip na svijetu, a zatim odlazimo do muzeja Halepli Bahce u kojem se nalaze ostaci iz rimskog doba. Za kraj ćemo posjetiti pećinu u kojoj je rođen prorok Abraham, te Balikli gol, mjesto gdje ga je kralj bacio u vatru. Vožnja prema Harranu, (danas pod zaštitom UNESCO-a) i po ostacima najstarijeg univerziteta u regiji i biblijskom gradu. Za Haran su karakteristične kuće koje izgledaju kao košnice, izgrađene u kružnom obliku od nepečene opeke, bez upotrebe drveta, i zasvođenim krovom. Oblik ovih kuća obezbjeđuje hladnoću i svježinu, prijeko potrebnu ljudima Haranskog podneblja koji su izloženi velikim vrućinama, ali i toplinu tokom hladnih dana. Iako spolja ove kuće izgledaju male, kada se uđe unutra zapravo se vidi njihova prava veličina i prostranost, a u njima su nekada živjele porodice sa mnogo članova. Smatra se da ovakav način gradnje kuća potiče od Bantu naroda. Nakon obilaska povratak u Šanliurfu. Dolazak u hotel i večera. Nakon kraćeg odmora fakultativni odlazak na anadolijsko veče “Sira Gecesi” (tradicionalni folklor, muzika i pjesma). Povratak u hotel, noćenje.


5.dan 09.11. ŠANLIURFA – NEMURUT – ADIJAMAN  Doručak. Doručak.Nakon doručka odjava iz hotela i polazak prema Adiyamanu.Vožnja predjelima pokraj rijeke Eufrat gde je 1977.god. izgrađena prva hidroelektrana “Ataturk”…nastavak putovanja prema mjestu Kahta, što će nam biti polazna tačka za uspon na Nemrut. Sa turističke tačke gledišta, čuveno ime ova planina zadobila je zahvaljujući uzdignutim statuama na svom vrhu za koje se pretpostavlja da predstavljaju kraljevsku grobnicu Antioha I Komagenskog iz prvog vijeka p.n.e.  Same statue prikazuju grčko-persijski panteon božanstava. Na visini od 2.150 m dočekat ćemo zalazak sunca i prošetati po nalazištu. Na raskrsnici istočne i zapadne civilizacije, planina Nemrut je sigurno jedno od najveličanstvenijih lokaliteta. Nakon obilaska Nemruta dolazak  u Adyiaman. Smještaj u hotel, večera, noćenje.


6.dan 10.11. ADIJAMAN-HALFETI-GAZIENTEP Doručak. Polazak u Gaziantep autoputem kraj nepreglednih plantaža pistacija. Sjeveroistočno od Gaziantepa, na rijeci Eufrat nalazi se mjesto Eski Halfeti. Nekada samo Halfeti, nalazilo se na obronku brda, a nakon puštanja brane 2000. godine našlo se pod vodom. Od kad ga je brana potopila, ovo pastoralno selo poslužilo je kao scenografija popularnih turskih serija ali i kao mjesto iz kojeg Eufratom, na turi od oko sat i pol plove lokalni brodići. Na ovam mijestu ukrcavamo se na brod  gdje ćemo u predivnom klancu rijeke, na jednom od vrhova vidjeti ostatke Rimske tvrđave (Rum Kale), a dalje i potopljeno selo Savašan ili Savaš Koju (Savaşan Köyü) sa čuvenim u rijeku do pola potopljenim minaretom Batik džamije (Batık Camii). Pola sata vožnje južno od Halfetija, na krečnjačkoj stijeni kraj rijeke Eufrat nadomak mjesta po imenu Biredžik (Birecik) gnjezdi se endemska vrsta ptice – Bliskoistočni ćelavi ražanj, a još nepun sat vožnje prema gaziantepu nalazi se arheološko nalazište Zeugma. Zeugma muzej mozaika  najveći je muzej ove vrste u svijetu. Istoimeni antički grad, smješten uz Eufrat, bio je jedan od najznačajnijih gradova Rimskog carstva. Sa arheološkim iskopavanjima na lokalitetu nekadašnje Zeugme počelo se davne 1987. godine, a radovi su završeni 2013. godine. Mozaici otkriveni u iskopinama izloženi su u muzeju od 2011. godine. Mozaici su u antičkom dobu, između ostalog, korišteni i kao pločnici kojima bi se ukrašavali grbavi gradski putevi i dvorišta domova rimskih velikana. Po završenom obilasku nastavak putovanja prema Gaziantepu, prijestonici kulinarstva. i gradu gastronomije.. Ako pitate Turke za Gaziantep, svi će odmah početi da pričaju o hrani, ili preciznije – o baklavi. Zbog raznovrsne i ukusne kuhinje, UNESCO je 2015. godine Antep stavio na listu kreativnih gradova svijeta. Kada je riječ o kulinarstvu Turska prijestolnica baklave potpuno je opravdala ovaj status, jer je prema nekoj slobodnoj procjeni u centralnom dijelu grada otprilike svaka peta radnja baklavdžinica (ima ih preko 180) i pravo je čudo kako sve opstaju? Smještaj u hotel, večera, noćenje.


7.dan  11.11. GAZIENTEP– ISTANBUL – PODGORICA Doručak. Slobodno vrijeme do plaska na aerodrom.  Let za Istanbul TK2225 u 12:35h. Dolazak u Istanbul u 14:35h.  Nastavak za Podgoricu u 19:45 let TK1087  i dolazak u Podgoricu u 19:35h.


 

  Doplata za 1/1 sobu : 120 eur   


U cijenu aranžmana je uključeno:

 • prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul- Mardin i Gazientep-Istanbul-Podgorica,
 • transferi autobusom prema programu,
 • smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (dorucak-vecera),
 • obilasci prema programu,
 • usluge vodiča Damir Skopljaka
 • međunarodno zdravstveno osiguranje, aerodromske takse,
 • kao i svi parkinzi, putarine i baksisi koji se ostavljaju po hotelima.
 • voznja brodom po jezeru Halfeti
 • minibus za izlazak na planinu Nemrut

 

U cijenu nije uključeno:

ulaznice za sve lokalitete koji su predviđeni programom, ukupna cijena 25 eura.

Fakultativni odlazak na Tursko veče 20€.   


 

Voyage Travel Agency

 •   Moskovska 133A, zgrada Maxim, 81000 Podgorica

 •    +382 67 626 577

 •    +382 20 611 777

 •    info@voyagetravel.me

    

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: An access token is required to request this resource.
Type: OAuthException
Solution: See here for how to solve this error

© Voyage Travel Agency