JESEN 2019 – PROGRAM KOJI PREPORUČUJEMO


K A P A D O K I J A & EGEJSKA TURA


 

KAPADOKIJA – KONJA – PAMUKALE – AFRODIZIJAS – EFES –  IZMIR


8 DANA – AVION, POLAZAK: 19.10.2019.


CIJENA ARANŽMANA: 785€ (sa uračunatim taksama)


Fascinira raznoliko bogatstvo Turske, zemlje susreta Istoka i Zapada, mora i planina, tradicije i modernizma. U ovoj zemlji kulture, gdje grčki i rimski spomenici stoje pored džamija i vizantijskih crkava, istorija je prisutna na svakom koraku. Budite u vrtlogu turskih bazara, u letu balonom nad fascinantnim vilinim dimnjacima, u lavirintu podzemnih gradova i u oslikanim pećinskim crkvama, uz čašu divnog kapadokijskog vina, s plešućim dervišima mevlevijskog reda, u toploj kupki Pamukkalea, u Afrodizijasu, starom Efesu na egejskoj obali. Vodič na ovom prelijepom putovanju, biće, po našem mišljenju najbolji vodič u Turskoj, Damir Skopljak!


1.dan 19.10. PODGORICA – ISTANBUL – KAJSERI – KAPADOKIJA Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici, kod šaltera Oki-air u 07:45h. Let za Istanbul u 09:45h. Slijetanje na aerodrom „Istanbul” u Istanbulu u 12:30h. Let za Kajseri u 16:10h. Slijetanje u 17:35h. Transfer do Avanosa (Goreme, ili Urgup), stara oblast kroz koji protiče najduža rijeka u Turskoj, Kizilirmak (Crvena rijeka), poznata po proizvodnji keramike. Smještaj u hotel sa 4*, večera i noćenje.


2. i 3. dan 20 i 21.10. KAPADOKIJA Doručak. Panoramsko razgledanje grada i odlazak na Učhisar, utvrđeni grad na padini stjenovitog vrha odakle se pruža prelijep pogled na dio Kapadokije. Smještena na hiljadu metara nadmorske visine, u srcu Anadolije, Kapadokija je vulkanska visoravan na kojoj su vode i vjetrovi tokom hiljada godina, uobličili u mekanom vulkanskom tufu raznolike forme, čitave šume kupastih brežuljaka, često sa tvrđim kamenom na vrhu, koji se bolje odupro eroziji. Nazivaju ih krunisanim piramidama ili vilinim dimnjacima. Taj gotovo mjesečev pejzaž smiruju boje stijena – blijedo siva, žuta, plava, ružičasta. Oblast je slavna po klasiranoj baštini pećinskih crkava i vizantijskom zidnom slikarstvu (UNESKO), kao i po zapanjujućim trogloditskim selima. Tokom dva dana punog programa u Kapadokiji posjećujemo takođe Urgup, važan centar u Kapadokiji, Goreme, ansambl oslikanih pećinskih ranohrišćanskih crkava, podzemni grad Kajmakli (ili Derinkuju), koji su rani hrišćani koristili kao skrovište od neprijatelja (osam spratova, od kojih su danas za posjetioce otvorena četiri). Razgledamo takođe Ortahisar, dolinu Zelve, sa superponiranim pećinskim staništima, kapelama i golubarnicima koji su krunisani ogromnim konusima, kao brojne vizantijske crkve u dolini Soganli. Mogućnost fakultativnog odlaska na predstava sa čuvenim plešućim dervišima čija je igra ritual koji izaziva vjersku ekstazu. Rano ujutro fakultativni let balonom nad vilinim dimnjacima i spektakularnim predjelima Kapadokije, a u smiraj dana degustacija divnih kapadokijskih vina. Vecera. Nocenje.


4.dan 22.10. KAPADOKIJA – KONJA Doručak. Odlazak za Konju, staru seldžučku prijestonicu i trgovački grad na obodu stepske visoravni Anadolije. U tolerantnoj i sinkretističkoj sredini seldžučke prijestonice Dželaludin Rumi, persijski pjesnik i mistik iz 13. vijeka,osnovao je red Mevlevija, plešućih derviša. Njegovo djelo, spremno na pomirenje svih religija na filozofskoj osnovi, koje je steklo ogroman broj sledbenika, nadilazi uobičajene granice mjesta, nacije, vremena, jezika i duhovnosti. Mevlana ili „Naš učitelj” – ime pod kojim je Rumi poznat Turcima – svjedoči o njegovoj ulozi duhovnog vodiča. Za svoje sledbenike, derviše kojima se okružio, koristio je ples okretanja u skladu s muzikom, već poznat nekim mističnim bratstvima kao sredstvo dostizanja višeg nivoa svijesti. Posjeta mauzoleju Mevlane i Muzeju islamske umjetnosti. Na grobu velikog mistika, vide se u vitrinama raširene bele suknje, u kojima su se zaneseni derviši vrtjeli sjedinjavajući se sa Bogom. Smještaj u hotelu sa 4*. večera.. Nocenje.


5.dan 23.10. KONJA – PAMUKKALE  Doručak.  Putovanje sa usputnom posjetom karavan-saraju iz seldžučkog doba (13. vijek) u Aksaraj. Dolazak u Pamukkale (UNESKO), jedno od najvećih čuda Turske. Na dugačkoj i uskoj zaravni, na kojoj je osnovan antički grad Ierapolj – Hierapolis, (nekropola, Domicijanov slavoluk, Vizantijska vrata, ulica s kolonadama, Apolonov hram, rimsko pozorište, martirijum sv. Filipa), tokom mnogih milenijuma isticali su potoci tople vode, zasićene kalcijumovim solima. Slivajući se niz padinu brda, visoku stijenu pokrili su okamenjeni vodopadi blještavo bijelih krečnjačkih naslaga, i stvorili kružne plitke bazene obrubljene stalaktitima. Posjeta banji i mogućnost kupanja u termalnoj vodi. Smještaj u hotelu sa 4*, večera i noćenje.


6.dan 24.10. PAMUKKALE – AFRODIZIJAS – KUŠADASI   Doručak. Na granicama antičke Karije, Lidije i Frigije, kod današnjeg mjesta Gejre,u podnožju planinskog lanca Babadag, posjećujemo ostatke veličanstvenog grada Afrodizijasa (UNESKO), značajnog vjerskog, umjetničkog, književnog i intelektualnog centra (pozorište, odeon, hramovi, kupatila, ulice i javni trgovi, episkopska palata i Sebastejon s propilejima i porticima, te impozantan očuvani stadion koji je primao 30.000 gledaaca). U Afrodizijasu je djelovala nadaleko poznata skulptorska škola, čija su djela izložena u ovdašnjem muzeju. Odlazak za Kušadasi, poznato ljetovalište na obali mora. Smještaj u hotelu sa 4* slobodno vrijeme, večera, noćenje.


7.dan 25.10. KUŠADASI – EFES – IZMIR Doručak. Odlazak do arheološkog nalazišta Efesa (UNESKO) i razgledanje ostataka prijestonice senatorske provincije Azije i najznačajnijeg trgovačkog centra antičkog doba (državna agora, bazilika, buleuterion, pritanej, ulica Kureta, Domicijanov hram, nimfeum, Sholastikijina kupatila, Celzova biblioteka, trgovačka agora, Mermerna ulica, Veliko pozorište, Arkadijev put, Lučka gimnazija, crkva vaseljenskih sabora). Zatim posjeta  Artemisionu (Artemidin hram), jednom od sedam čuda starog svijeta. Poslije podne, posjeta  Merjemani, Bogorodičinoj kapeli na temeljima kuće gdje je ona, prema vizijama Katerine Emerih, provela poslednje dane života i umrla. Posjeta  bazilici i grobu Svetog Jovana.


Odlazak u Izmir (antička Smirna), koji leži na brežuljcima koji okružuju Izmirski zaliv. Njegovi široki bulevari uokvireni palmama, otmene radnje i vreva prometne luke, kombinuju se s jednostavnošću i egzotikom starih četvrti u privlačnoj i elegantnoj mješavini. Po dolasku, panoramsko razgledanje grada (Konak, Sahat kula, Alsandžak, Fuar i dr.), smještaj u hotelu sa 4*  slobodno vrijeme. Vecera. Noćenje.


8.dan 26.10. IZMIR – ISTANBUL – PODGORICA Dorucak. Slobodno vrijeme za individiualni obilazak izmira i šoping. Oko 13.15h transfer na aerodrom.  Let za Istanbul u 16:15h. Dolazak u Istanbul u 17:35h.  Nastavak za Podgoricu u 18:50h  i dolazak u Podgoricu u 19:40h.


Doplata za 1/1 sobu : 160 eur 


U cijenu aranžmana je uračunato:

 • prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul- Kayseri i Izmir-Istanbul-Podgorica,
 • transferi autobusom prema programu,
 • smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (dorucak-vecera),
 • obilasci prema programu,
 • usluge vodiča Damir Skopljak
 • međunarodno zdravstveno osiguranje, aerodromske takse,
 • kao i svi parkinzi, putarine i baksisi koji se ostavljaju po hotelima.

 

U cijenu aranžmana nije uračunato: 

 • ulaznice za sve lokalitete koji su predviđeni programom, ukupna cijena 50 eura.
 • fakultativni izlet, vožnja balonima. 

 

Voyage Travel Agency

 •   Moskovska 133A, zgrada Maxim, 81000 Podgorica

 •    +382 67 626 577

 •    +382 20 611 777

 •    info@voyagetravel.me

    

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#10) This endpoint requires the 'manage_pages' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details.
Type: OAuthException
Code: 10
Please refer to our Error Message Reference.

© Voyage Travel Agency